29.12.2021

Contactele Inteligente - O nouă perspectivă asupra modului în care facem afaceri

Contactele Inteligente - O nouă perspectivă asupra modului în care facem afaceri

Tehnologia blockchain a reușit să îmbunătățească modul în care decurg anumite lucruri în societatea noastră. Interesul crescut față de universul cryptomonedelor a deschis noi oportunități pentru dezvoltarea a noi tehnologii, care au capacitatea de a ne schimba perspectiva asupra modului în care funcționează lumea. Odată cu apariția acestor tehnologii, avem ocazia să cunoaștem un spațiu mai funcțional și mai adaptat nevoilor pe care le avem într-o eră digitală. 

În ultima perioadă, una dintre tehnologiile care stârnește din ce în ce mai mult interes o reprezintă contractele inteligente (smart contracts). Contractele, așa cum le știm noi, sunt destul de similare cu cele inteligente, însă diferența cea mai mare o reprezintă modul în care acestea funcționează.

Chiar dacă aceste tehnologii par uneori greu de înțeles datorită termenilor, contractele inteligente sunt chiar simplu de descifrat. Acestea funcționează doar în mediul digital, în baza unor coduri care sunt stocate pe un anumit blockchain. Pentru a înțelege această informație, este important să fii familiarizat și cu termenul de blockchain. Acest protocol, blockchain-ul, este o bază de date digitală, distribuită, de tip open-source. Orice tranzacție realizată este mai apoi stocată pe mai multe computere care sunt conectate între ele într-o rețea peer-to-peer.

Funcția de bază a contractelor inteligente presupune că acestea pot executa anumite acțiuni în mod automat în baza unor parametri programați, fără să mai fie nevoie de intervenția unei terțe părți. Astfel, acest lucru revoluționează modul în care funcționează afacerile și modul în care cădem de acord în anumite situații. Practic, acestea ne oferă transparență, un grad de încredere mai ridicat și renunțarea la alți intermediari.

Pentru a înțelege mai bine, hai să luăm un exemplu.

Să spunem că X vrea să cumpere o parcelă de pământ de la Y. Fiindcă X se află într-o altă țară, încrederea lui Y în X poate să fie destul de scăzută. Astfel, X creează un contract inteligent în care notează drepturile de proprietate și setează în algoritmul contractului ca aceste drepturi să se deblocheze către Y atunci când suma cerută este depusă în contractul inteligent.

 

Avantajele folosirii contractelor inteligente

Rata de adopție a contractelor inteligente este în creștere, iar acest lucru este de la sine înțeles având în vedere numeroasele avantaje pe care le oferă utilizatorilor.

  • Transparență: deoarece aceste contracte inteligente sunt create și înregistrate pe un blockchain, termenii și condițiile contractuale sunt pe deplin vizibile de ambele părți. Nu există nici o modalitate de a le modifica sau de a le contesta odată ce aceste contracte au fost încheiate pe blockchain.
  • Precizia: termenii și condițiile care apar într-un contract inteligent sunt expliciți și foarte bine detaliați. Aceasta este o cerință necesară, astfel încât orice eroare în tranzacție să fie evitată și, totodată, nu lasă loc de interpretări.
  • Eficiența: atunci când condițiile contractuale sunt îndeplinite, execuția are loc în mod automat, un mare avantaj față de contractele tradiționale, unde are loc un proces manual pentru aprobare. Acest lucru duce la economisirea timpului și a resurselor.
  • Securitatea: deoarece aceste contracte inteligente sunt criptate, practic este imposibil ca acestea să fie modificate sau piratate odată ce au fost înregistrate pe blockchain.
  • Costuri mai scăzute: având în vedere că nu mai e nevoie de intermediari, precum avocați sau notari, costurile realizării unui astfel de contract sunt reduse.

 

Cu toate că totul sună bine în teorie, trebuie să avem în vedere că vorbim despre o tehnologie care poate, bineînțeles, prezenta câteva dezavantaje.

  • Imposibilitatea de a face schimbări: contractele inteligente sunt rigide și odată urcate pe un blockchain, acestea sunt extrem de greu de modificat. Acest dezavantaj poate genera costuri mai mari de tranzacții, în comparație cu contractele tradiționale, unde modificările sunt mult mai ușor de realizat.
  • Limitări: în cadrul contractelor tradiționale, o parte poate decide să redacteze o clauză cu un anumit grad de ambiguitate, care poate fi interpretată atunci când apare o problemă. Într-un contract inteligent, parametri înregistrați în algoritm sunt foarte exacți, nelăsând loc de alte interpretări.
  • Reglementare: chiar dacă aceste contracte inteligente sunt un instrument din ce în ce mai folosit, acestea nu sunt încă reglementate de guverne. Deși acest lucru poate înseamna în momentul de față un lucru bun, orice schimbare în acest sens poate să fie dăunătoare modului în care funcționează contractele inteligente.

 Contractele inteligente reprezintă o alternativă eficientă pentru contractele tradiționale, oferind beneficii prin reducerea costurilor, sporirea gradului de securitate și îmbunătățirea întregului proces. Fiind vorba de o tehnologie care doar acum începe să prindă popularitate, există destul de multe suspiciuni, ceea ce înseamnă că probabil, adopția la scară largă va presupune un proces lent, în mai multe etape.