30.05.2022

Protocolul descentralizat Seaport

Protocolul descentralizat Seaport

OpenSea a anunțat în data de 22 mai că au creat un protocol pentru NFT-uri care se numește SeaPort. Acest protocol reprezintă, în opinia noastră, un pas incredibil de mare în direcția descentralizării, deoarece prin acest protocol se va schimba modul prin care executăm tranzacții cu NFT-uri.

De ce este un „game changer” acest lucru ?

Puteți să vă gândiți la NFT-uri ca la industria DeFi de acum 2 ani, când a avut loc o creștere imensă în popularitate și în Total Value Locked (cantitatea de fonduri blocate în protocoale DeFi). Această creștere a sectorului DeFi s-a datorat creării platformelor de tranzacționare descentralizate ca Uniswap, PancakeSwap sau SushiSwap. Utilizatorii „au îmbrățișat” descentralizarea și nevoia de a-și ține fondurile în siguranță în momentul tranzacționării și au adoptat astfel această nouă tehnologiei.

Oare același lucru să se întâmple cu NFT-urile prin SeaPort ?

Haideți să facem un „breakdown” al informației.

OpenSea, este un marketplace de NFT-uri centralizat. Platforma îți oferă servicii de a cumpăra sau vinde NFT-uri. Compania deține 100% platforma și orice viitoare schimbare ei o vor decide. Practic, o platformă /companie exact ca Facebook sau Instagram.

Acum, OpenSea creează SeaPort, un protocol total descentralizat pentru a cumpăra, vinde și tranzacționa NFT-uri. Un pas imens în piață. În 2020 făceam trading doar pe exchange-uri centralizate. Mai târziu a apărut Uniswap și a schimbat jocul pentru tranzacționarea cryptomonedelor.

Ce înseamnă SeaPort pentru piața NFT-urilor ?

  • Cod transparent și open-source, ceea ce înseamnă că oricine își poate crea propriul NFT marketplace, din care rezultă o competiție mult mai mare în piață care va ajuta la adopție și la inovație.
  • Descentralizarea, prin lansarea SeaPort, OpenSea ne informează că nu există niciun deținător al protocolului și totul se construiește prin contracte inteligente. Oricine poate updata sau poate face un „fork” al codului, care este open-source, și să-și creeze propriul marketplace cu specificații mai bune. Ca specificații putem vorbi de o optimizare a gas fee-urilor și diferite implementări de automatizare în contractele inteligente.
  • Diversificarea modului de a cumpăra sau vinde NFT-uri: momentan, NFT-urile se pot vinde sau cumpăra cu diferite cryptomonede. Prin SeaPort vom putea să tranzacționăm NFT-uri pentru alte NFT-uri sau să punem condiții pentru tranzacționare. De exemplu, ca să poți să cumperi un anumit NFT, trebuie să deții un NFT din colecția CryptoPunks, sau poți să cumperi un NFT pentru 1 ETH + un NFT BAYC#6732. SeaPort o să ne ofere o flexibilitate foarte mare pentru a tranzacționa NFT-urile.
  • Licitații de tip “Dutch Auction”: Dacă nu ești sigur cât valorează NFT-ul tău pe care vrei să-l vinzi, poți crea o licitație de tip “Dutch Auction”. Ce înseamnă acest lucru? Listezi NFT-ul pentru vânzare și setezi un preț de pornire și un preț de oprire a licitației. Setezi o perioadă pentru licitație și aștepți ca un cumpărător să accepte intervalul de preț setat de tine.

 Probabil în următoarele luni piața NFT-urilor va arăta foarte diferit față de cum o știm acum, datorită protocolului SeaPort. Credem că foarte mulți utilizatori vor adopta SeaPort și vor alege să construiască pe acest protocol. Acest lucru va face ca SeaPort să devină noul standard pentru a tranzacționa într-un mod descentralizat NFT-urile.